Palvelut Lähellä -sovellus on taskussasi kulkeva matkaopas!

Kulttuurikierros Rovaniemellä

Monelle varmasti ensimmäinen mielikuva Rovaniemestä on Korvatunturi, Joulupukki, lumi ja talvi. Puolen vuoden siellä asumisen aikana, olen kuitenkin oppinut, että Lapin pääkaupungista löytyy muutakin kuin ikuinen joulu.

Kulttuuripassi on pääsylippu Rovaniemen kolmeen museoon, Arktikumiin, Tiedekeskus Pilkkeeseen ja kulttuuritalo Korundiin. Kulttuuripassin hinta on aikuisilta 20 € ja 7–15-vuotiailta lapsilta 10€, ja se on voimassa 7 vuorokautta ostohetkestä. Ei siis hullumpi paketti. Jaoin kokemuksiani Palvelut Lähellä Instagram Tarinoiden puolella, jotka voi käydä katsomassa profiilin (@palvelutlahella) kohokohdasta ”Lappi”. Tulemme jakamaan sinne maakunnittain fiiliksiä paikoista, joissa vierailemme, joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki, mikäli kotimaanmatkailu kiinnostaa!

Seuraavaksi kerron kuitenkin vähän tarkemmin omia ajatuksia ja kokemuksia museovierailuun liittyen.

Aloitimme kierroksen kulttuuritalo Korundista, sillä ystäväni, jonka kanssa museoita lähdin kiertämään, saapui samana iltapäivänä Rovaniemelle junalla. Kulttuuritalo Korundi on vain 10 minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, joten aloittaminen sieltä tuntui järkevältä.

Itse en tiedä taiteesta kovin paljoa, joten en ole sen suurin ystävä. Korundi oli kuitenkin yllättävän kiva kokemus kaltaiselleni amatöörille. Näyttelyt jakaantuvat kahteen eri kerrokseen ja niitä on juuri sopivasti. Pidin myös siitä, että toisin kuin monesti huomaan täällä pohjoisessa käyvän, Korundissa kaikki ei liittynyt Lappiin tai arktisuuteen.

Meillä oli vielä reilu tunti aikaa, joten päätimme lähteä Tiedekeskus Pilkkeeseen vielä samana päivänä. Tiedekeskus Pilke on opettavainen kokonaisuus Suomen metsistä. Mielestäni se sopii erittäin hyvin myös kouluryhmille vierailukohteeksi, mutta varmasti jokainen oppii jotain uutta Pilkkeessä. Pidin erityisesti tiedekeskuksen interaktiivisuudesta: eri pisteillä oli lyhyet selosteet esillä olevasta luonnonilmiöstä ja sen jälkeen sai itse katsoa ja kokeilla, miten mikäkin asia vaikuttaa metsään ja luontoon.

Jatkoimme kulttuurikierrosta seuraavana päivänä, sillä kello oli jo sen verran paljon, että museot menivät kiinni. Ja täytyy kyllä sanoa, että oli oikea päätös jättää Arktikum omaksi kokonaisuudekseen! Museossa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että vaikka kuinka yritin keskittyä herpaantumatta, koin jonkinlaisen tietoähkyn.

Museossa on sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä ja ne kertovat muun muassa arktisen elämästä ja luonnosta entisaikoina, unohtamatta tarinoita revontulista! Pidin erityisesti valokuvanäyttelystä Kuolajärveltä Sallaan, joka kertoo sotien jälkeisestä ajasta henkilötarinoiden kautta. Kyseinen näyttely on avoinna 23.8.2020 asti.

Meillä hurahti liki nelisen tuntia Arktikumissa. Suosittelenkin piipahtamaan Arktikumin kahvilassa tai jakamaan museovierailun kahdelle eri päivällä perheen pienimpien kanssa, mikäli kokemuksesta haluaa saada kaiken irti.

Mikäli suunnittelet matkaa pohjoiseen, suosittelen museokierrosta!

Terveisin,
Laura