Palvelut Lähellä -sovellus on taskussasi kulkeva matkaopas!

Päiväretki Oulangan kansallispuistoon

Kuusamon kupeessa, Itä-Lapissa sijaitsee yksi Suomen suosituimmista vaelluskohteista. Oulangan kansallispuisto ja sen legendaariseksikin kutsuttu Karhunkierros takaavat unohtumattoman kokemuksen koko perheelle. Kävin kansallispuistossa kaikkein kuumimpana ajanjaksona, mittarin näyttäessä lähes 30 lämpöastetta. Sää oli oikeastaan ihanteellinen: pieni lämmin kesätuuli vei kaikki itikat mennessään ja jykevät puut tarjosivat juuri sopivasti suojaa niin, että kokemuksesta ei voinut muuta kuin nauttia!

Aloitimme retken Oulangan luontokeskuksesta, jonka edustalla olevalle parkkipaikalle pysäköimme automme. Tarjolla on myös Karhunkierrosbussi ja -taksi, jotka kuljettavat matkailijoita muun muassa Rukalta ja Kuusamosta. Itse luontokeskuksesta löytyy asiakaspalvelupiste, ravintola ja WC-tilat. Keskuksen ulkopuolella on myös vesipiste, jossa omat vesipullot voi täyttää keskuksen ollessa suljettuna.

Oulangan kansallispuisto on siitä kiva, että sieltä löytyy eri pituisia reittejä joko päiväretkikohteeksi tai pidemmälle vaellusreissulle. Valitsimme Hiiden Hurmoksen, joka on noin 5 km pitkä rengasreitti. Aloitimme reitin sen oikealta puolen jättäen parhaat palat viimeiseksi.

Alussa maasto nousi jonkin verran ylöspäin. Näimme poroaitauksen ja -näkötornin, mutta harmiksemme yhtäkään sarvipäätä reitille ei osunut. Sen sijaan, näkötornin juurelta löysimme paljon hillankukkia!

Ensimmäiset riemunkiljahdukset pääsivät, kun saavuimme Hiidenlampien luokse. Pysähdyimme pitämään pienen eväs- ja juomatauon sekä nauttimaan edessämme avautumasta maisemasta.

Vähän pidemmälle askeltaessamme löysimme ensimmäisen varsinaisen pysähdyspaikan. Muutamat vaeltajat olivat jo pystyttäneet telttansa tarkoituksenaan yöpyä luonnon helmassa, ja jatkaa kierrosta seuraavana päivänä. Me kävimme kuitenkin vain ihastelemassa kaukana horisontissa kuohuvia könkäitä, vailla tietoa tulevasta, sillä seuraava etappimme ylitti kaikki odotukset!

Kiutakönkään kalliot ja kuohut eivät suotta ole yksi suosituimmista luontokohteista. Mahtipontiset ja korvissa pauhaavat kuohut näyttävät luonnon todelliset voimat ja saavat hengen salpautumaan. Eihän tätä voi kuin ihailla! Alakosken kuohut ovat vain 100 metrin päässä Luontokeskukselta ja sinne on esteetön pääsy, joten kaikki pääsevät katsomaan ja häkeltymään tästä luonnonilmiöstä.

Luontokeskus oli jo mennyt kiinni, kun palasimme reitiltä, mutta se ei meitä haitannut. Täytimme pullomme raikkaalla vedellä, ja suunnistimme Juuman retkietapille, Pienen Karhunkierroksen aloituspisteelle. Ajaessamme sinne näimme myös poroja!

Emme kuitenkaan aikoneet lähteä kapuamaan 12 kilometrin pituista vaellusreittiä tällä kertaa, vaan suuntasimme Myllykosken myllylle nauttimaan illallista laavulla. Laavun yhteydessä on pieni autiotupa, jossa retkeilijät voivat yöpyä. Mikä olisikaan rentouttavampaa pitkän vaelluspäivän päätteeksi kuin nukahtaa kosken kuohuja kuunnellessa?

Terveisin, Laura